Ločevalna dieta – kako deluje in kakšni so njeni učinki?
| Članek je bil prebran 3.496 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Vsakdo je v medijih že kdaj zasledil termin ločevalna dieta, saj je le-ta zagotovo ena najbolj znanih in največkrat preizkušenih diet sodobnega časa. Splošno znano je, da traja 90 dni in bazira na ločevanju različnih skupin živil po dnevih. V priročnikih lahko najdemo kar nekaj primerov jedilnikov, po katerih lahko ob čim manj pregrehah in veliko vztrajnosti v treh mesecih izgubimo do 25 kilogramov.

dietaRazlogi, zakaj ta dieta deluje, so preprosti. Živila uvrščamo v različne skupine glede na deleže maščob, sladkorjev, kompleksnih ogljikovih hidratov in beljakovin, nato pa le-te ciklično uživamo v štirih zaporednih dneh: začnemo z t.i. beljakovinskim dnem, ko uživamo živila, nasičena z beljakovinami – meso, ribe, jajca in nizkokalorično sadje z veliko vode. Presnova se zaradi pomanjkanja ogljikovih hidratov začne upočasnjevati, proteini pa ohranjajo mišično maso in telesno zgradbo. Sledi škrobni dan, saj so energijske zaloge v jetrih in mišicah že izčrpane, zato se zdaj lahko ponovno napolnijo z gorivom iz kompleksnih ogljikovih hidratov, katerih presežek bi ob normalni presnovi sicer romal v maščobne obloge. Uživamo stročnice, žitarice, kuhano zelenjavo, kruh in solato. Tretji dan lahko škrobnatim izdelkom dodamo maščobo, lahko pa se tudi pregrešimo s pecivom, hitro prehrano in sladicami. Pomembno je, da pri tem ne pretiravamo, saj sta ta in prejšnji dan namenjena predvsem pospešitvi presnove do te mere, da organizem sam od sebe porabi več goriva, kot prvi dan. Zadnji dan je sadno-zelenjavni. Dovoljeno je uživati vso sadje in zelenjavo, vendar se moramo izogibati predelanega in tistega z dodanim sladkorjem. Zadnji del cikla je torej namenjen absorbciji prepotrebnih mineralov in vitaminov v telo, s čimer si zvišujemo odpornost na stres, ki ga občutimo ob spremembah v presnovi zaradi diete. Temu dnevu ponovno sledi beljakovinski in tako dalje – dieta je torej enostavna, razumljiva, jedilnik pa precej pester in raznovrsten. Vključuje pitje veliko tekočine, po drugi strani pa nam dopušča možnost občasnega uživanja manj zdravih obrokov.

Ločevanje živil na tak način pa ima kljub vsemu kar nekaj pomanjkljivosti – poleg tega, da zahteva veliko vztrajnosti in je precej dolgo trajajoča, po navadi po končani dieti preidemo na star način prehranjevanja, kar sproži jojo efekt in se kilogrami vrnejo, še posebej zato, ker ne vključuje gibanja. Ciklične spremembe v presnovi so izjemno majhne, zaradi česar ima pri ljudeh s počasnejšim metabolizmom dieta šibek učinek ali pa ga sploh nima. Ker so glikogenske rezerve v jetrih in mišicah izčrpane le nekaj ur (na beljakovinski dan), se v naslednjih dveh dneh hitro spet prenapolnijo in obstaja možnost, da se odvečni delež energije shrani v obliki maščob, s čimer smo ponovno na začetku. Edina prava pot do (trajno) hitre presnove je ustrezna telesna aktivnost, ki tudi oblikuje našo postavo in zviša energijske potrebe, zaradi česar omejevanje prehrane največkrat sploh ni potrebno.

© 27. 04. 2024 - Pitna-Voda.si. Oglaševanje.