Senčila za zaščito vašega doma
| Članek je bil prebran 1.759 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Svoj dom, predvsem steklene površine, torej okna, zastekljene terase, zimske vrtove, itd., je potrebno primerno zaščititi pred zunanjimi vplivi. V ta namen si je mogoče zamisliti zunanja senčila, s katerimi okna zasteklimo od zunaj. Obstajajo pa tudi notranja senčila, ki so namenjena temu, da lahko steklene površine zaščitimo tudi iz notranje strani. Najbolj pogosta oblika zunanjih senčil pri nas so rolete in žaluzije, vse pogosteje pa lahko pri novogradnjah ponovno vidimo lesena polkna, ki služijo tudi kot prelep dekorativni element. Med notranjimi senčili se veliko uporablja zavese, notranje žaluzije in roloje.

žaluzijeZakaj sploh namestiti senčila?

Senčila imajo več funkcij. Ena izmed najbolj očitnih je zaščita pred soncem, vetrom, dežjem, točo in drugimi vremenskimi vplivi. Dodatna vloga senčil je tudi zagotavljanje potrebne zasebnosti v notranjosti hiše. S senčili tako zvečer, ko v notranjosti prižgemo luč, ustvarimo želeno intimo in prijetno vzdušje. Danes so nekateri tipi zunanjih senčil tudi dekorativni element – še posebej so priljubljena lesena polkna, ki lepo dopolnjujejo lesene elemente, ki so zelo pogosti pri gradnjah sodobnih hiš. Senčila pa pripomorejo tudi k ohranjanju optimalne temperature, prihranijo pri stroških za energijo in celo pripomorejo k boljšemu spancu. Nekatere raziskave kažejo, da lahko z izbiro primernih dodatkov za okna mesečne stroške za električno energijo še dodatno znižamo. Pozimi tako s primernimi senčili preprečimo, da bi z notranjosti uhajal topel zrak, s tem pa znižamo stroške ogrevanja. Poleti pa z njimi v notranjosti ohranimo hlad in znižamo stroške za hlajenje notranjosti doma. V kolikor skrbno načrtujemo tudi postavitev oken in izbiro primernega tipa senčil za posamezna okna, lahko bistveno znižamo tudi potrebo po umetni razsvetljavi, kar se pozna tudi na računu za elektriko.

Tipi senčil

Gre za tekstilna senčila, ki visijo iz vodil nad oknom. Če so zavese debelejše, so lahko dober toplotni in zvočni izolator. Z njimi je mogoče tudi zelo učinkovito zasenčiti dom pred zunanjo svetlobo in pretiranim pregrevanjem prostorov. Zavese so odlična izbira, ko opremljamo bolj tradicionalne in klasično opremljene prostore.

Gre za senčila iz mehke tkanine, ki se nabere in vodoravno zloži. Z belimi roloji je mogoče doseči odlično odbijanje sončne svetlobe nazaj. Idealni so za namestite v bolj moderen interier, saj imajo čiste linije. Danes os na voljo tudi roloji, izdelani iz recikliranih materialov. Od žaluzij jih ločuje to, da se pri rolojih ne da nastavljati kota svetlobe, kot je to mogoče pri žaluzijah.

Gre za trda senčila, ki so narejena iz lesa ali plastike in jih nameščamo na zunanjo stran oken. Polkna je mogoče odpirati in zapirati. Uporabljamo jih lahko tako v toplejših kakor hladnejših podnebjih. Z lesenimi polkni dosežemo lep estetski učinek, so pa tudi dober izolator.

Nameščajo se lahko zunaj ali znotraj hiše, niso pa dodaten izolator. Pri žaluzijah je največja prednost ta, da je z njimi mogoče natančno nadzirati svetlobo.

Gre za učinkovit način, kako nadzirati sončno toploto, saj s platnenimi strehami lahko učinkovito zasenčimo sonce, ko je visoko na nebu. Poleti je mogoče s temi strehami znižati toploto za kar 65 % (južna stran hiše) oz. za 77 % (zahodna stran).  Pozimi je takšne strehe mogoče enostavno zložiti in pospraviti.

© 28. 04. 2024 - Pitna-Voda.si. Oglaševanje.