Katere tipe oken poznamo?
| Članek je bil prebran 992 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ko kupujemo okna, se najpogosteje sprašujemo predvsem o tem, iz katerega materiala so okna narejena. Pri nakupu pa se je potrebno pozanimati tudi o tem, kateri tip oken je najboljša izbira za naš dom. Pri nas različne tipe oken ponuja veliko proizvajalcev stavbnega pohištva, najbolje pa je izbrati tistega, o katerem smo morda iz prve roke že slišali pohvale. Takšna reklama od ust do ust je najpogosteje najbolj zanesljiva potrditev, da za svoj denar pri določenem proizvajalcu zares dobimo največ za svoj denar. Da bi bila izbira oken nekoliko lažja, smo za vas zbrali in opisali nekaj najpogostejših tipov oken.

okna ajmTipi in oblike oken

Po obliki pri nas prednjačijo eno in dvokrilna okna, pri mnogih novogradnjah pa se pojavljajo tudi nestandardne oblike oken (npr. okrogla okna, trikotna okna, ipd.). V primeru nestandardnih oblik je pri proizvajalcu potrebno naročiti okno po meri.

Fiksna okna so okna brez krila, ki bi ga bilo mogoče odpreti. Takšna okna so primerna izbira za tiste prostore, kjer je potrebno zagotoviti vir naravne svetlobe, ni pa potrebe po zračenju in odpiranju okna. Fiksna okna so cenejša od običajnih eno ali dvokrilnih oken, so pa določene omejitve pri velikosti takih oken (npr. okoli 1800 x 1100 mm).

Gre za klasično obliko oken. Enokrilna okna sestavlja podboj ali okvir in, kot pove že ime, iz enega krila. Pri takih oknih je mogoče odpiranje v levo ali desno, omogoča pa se tudi odpiranje na kip. Običajno so enokrilna okna tipična za večstanovanjske objekte, kjer so okenske odprtine nekoliko manjše. Dvokrilna okna pa imajo dve okenski krili, lahko pa se odločimo za dvokrilno okno z vmesnim fiksnim pokončnikom ali pa brez njega. Krili sta lahko enaki ali pa različnih dimenzij (eno večje od drugega). Takšna okna so najbolj tipična izbira za eno ali več družinske hiše.

Gre za kombinacijo posameznih tipov in oblik oken ali vrat. Takšen tip oken je odličen, ko želimo zastekliti večje odprtine (npr. lože, nadstreške, balkone, ipd.).

Poseben tip oken so tudi nestandardno oblikovana okna. Med njimi tako poznamo prisekano okno, okroglo okno, trikotno okno, polokroglo okno, ipd.

Običajno je različne tipe oken mogoče izbrati v različnih materialih oziroma izvedbah. Tako so lahko okna izdelana iz plastike (PVC), lesa, lesa in aluminijaste zaščite od zunaj ali pa iz aluminija. Okna, njihovo obliko in tip je vselej priporočljivo izbrati glede na to, kam jih bomo namestili in kako jih imamo namen uporabljati. Tako npr. v garderobno sobo ali shrambo brez slabe vesti lahko namestimo fiksno okno, pri tem nekoliko privarčujemo, hkrati pa v sicer temne prostore dovedemo naravni vir svetlobe. Garderobne omare oziroma sobe in pa shrambe so namreč takšni prostori, v katerih ni potrebnega toliko zračenja, da bi se splačalo namestiti običajno enokrilno okno. Slednje je odlično za kopalnice, wc-je in pa manjše sobe, kjer ne potrebujemo ogromno naravne svetlobe, hkrati pa si želimo imeti dostop do svežega zraka. Dvokrilna okna so prava izbira za vse bivalne prostore, pa tudi za kuhinjo in spalnico, da lahko te prostore dobro prezračimo, poleg tega pa so tudi dovolj svetli za udobno bivanje.

© 23. 06. 2018 - Pitna-Voda.si. Oglaševanje.