Domene, gostovanje in spletne strani
| Članek je bil prebran 2.595 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Nakup domene se zdi marsikomu zahteven posel. Problem pri taki odločitvi je predvsem nepoznavanje področja in besedišča, ki opisuje postopke za pridobitev domene in ostale ključne procese, potrebne za delovanje nekega spletnega mesta. Če ste podjetnik, ki želi za svoje podjetje vzpostaviti spletno mesto (mimogrede, brez spletne strani v svetu podjetništva dandanes preprosto ne gre več), potem se že takoj na začetku srečate z novimi pojmi in nerazumljivimi besedami, ki vas lahko precej zmedejo in tudi nekoliko prestrašijo. Za začetek morate vedeti le, da pojmov spletna stran – gostovanje – domene ne morete ločiti. Gre za povezane pojme in procese, pri čemer enega brez drugega ni.

domeneDomena je spletni naslov, ki ga ima vaša spletna stran, ki jo ustanavljate. Ta spletni naslov je tisti, preko katerega bodo do vsebine spletnega mesta dostopali uporabniki spleta. Registracija domene pomeni edinstven in unikaten naslov, ki ga na spletu uporabljate le vi.

Toda samo domena ni dovolj. Domena brez gostovanja spletne strani ne koristi prav veliko. Sama po sebi je torej domena brez vrednosti, če pa vaša spletna stran s svojim spletnim naslovom gostuje na enem izmed strežnikov, potem to pomeni, da vas bodo uporabniki spleta na internetu lahko našli in pregledovali vašo ponudbo ali vsebino vašega spletnega mesta. Gostovanje je torej tisto, ki daje domeni tudi njeno uporabno oziroma realno vrednost.

Gostovanje pomeni prostor na strežniku, kjer se shranjujejo podatki in vsebina vaše spletne strani. Kakor lahko vidite, so vse tri stvari neločljivo povezane. Če želite spletno mesto, brez domene ne gre, ta pa je povsem neuporabna, če ne gostuje na strežniku. S tem je krog sklenjen.

© 29. 04. 2024 - Pitna-Voda.si. Oglaševanje.