Ste prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje? Preverite ponudbo javnih del!
| Članek je bil prebran 667 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

ZRZS ali Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je pri nas glavna in najpomembnejša državna ustanova na trgu dela. Gre za samostojno pravno osebo, ki ima status javnega zavoda in deluje enotno na območju naše države. Zavod za zaposlovanje večina izmed nas pozna predvsem po njegovi ključni dejavnosti – posredovanju zaposlitev oziroma prostih delovnih mest in zaposlitveno svetovanje vsem, ki delo iščejo. Ni pa zavod orientiran samo na iskalce zaposlitve, ampak je namenjen tudi delodajalcem, ko iščejo nove kadre. Zavod za zaposlovanje naj bi tako uspešno povezoval brezposelne iskalce zaposlitve z delodajalci, ki iščejo nove sodelavce.

javna dela 2016Katere so ključne dejavnosti ZRSZ?

Poleg posredovanja prostih del in zaposlitvenega svetovanja iskalcem, katerega nudijo osebni svetovalci na zavodu, se na ZRSZ izvaja še več drugih pomembnih dejavnosti. Na zavodu se tako izvajajo karierne orientacije, skrbijo za zavarovanje oseb v primeru izgube službe oz. brezposelnosti, izvajajo tudi aktualne ukrepe aktivne politike zaposlovanja, izdajajo delovne dovoljenje in zaposlujejo tujce, izdelujejo razvojne, analitične in druge strokovne publikacije ter ostala gradiva, ki se ukvarjajo s področjem zaposlovanja in trgom dela. Prav tako je pomembna dejavnost zavoda tudi svetovalne in informativne narave – zavod je pravi naslov za vse informacije ali vprašanja, ki se tičejo trga dela, raznih ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ugodnosti za delodajalce, itd.

Komu je namenjen zavod?

Zavod ni namenjen samo brezposelnim osebam, čeprav zaposleni na zavodu večino svojega delavnika namenijo ravno njim. Poleg tega je ZRSZ namenjen tudi delodajalcem, ki

Želijo za svoje podjetje pridobiti svež in usposobljen kader. Poleg tega so na zavodu vedno dobrodošli vsi tisti, ki potrebujejo točne informacije o trenutnem stanju na trgu dela (bodisi zaradi menjave službe ali samo zaradi načrtovanja menjave). Na zavod za zaposlovanje se lahko obrnejo tudi vsi tisti, ki potrebujejo strokovno pomoč pri zaposlovanju ali pa pri poklicni orientaciji. Zavod uspešno sodeluje tudi z raznimi strokovnimi institucijami in drugimi izvajalci  programov zaposlovanja. Pomemben partner zavoda so tudi razni socialni partnerji in javnost.

Zavod za zaposlovanje izvaja tudi program javnih del

Mnogi brezposelni pa se na zavod za zaposlovanje obrnejo tudi zaradi programov aktivne politike, katere izvaja ZRSZ. Ti programi oziroma ukrepi se spreminjajo in so različni, med njimi pa je že vrsto let stalnica program javnih del. Vsako leto zavod tako razpiše aktualna javna dela (npr. javna dela 2016), na katere se lahko prijavijo le neprofitne organizacije (npr. zavodi, centri za socialno delo, šole ali vrtci, občine, itd. ). Javna dela se običajno izvajajo na področjih vzgoje, izobraževanja in športa, kulture, naravovarstva, socialnega varstva, kmetijstva, ipd. Programi javnih del trajajo maksimalno leto dni in so časovno omejeni. Zanimanje za razpisana javna dela je zelo veliko, zato so prosta delovna mesta preko javnih del običajno zasedena zelo hitro. Nanje se lahko prijavijo brezposelne osebe, ki so na ZRSZ prijavljene vsaj leto dni, brez prekinitev. Zavod lahko pri izbiri kandidatov prednostno obravnava določeno manj zaposljivo skupino ljudi. Po navadi gre tako za težje zaposljive posameznike, kot so invalidi, mlajši od 30 let ali pa starejši od 60 let, Romi, itd.

Preverite tudi, kako naj izgledajo oglasi za delo!

© 28. 05. 2018 - Pitna-Voda.si. Oglaševanje.